Opendag was succes!

Actie “raap je eigen paasei” bij Bens boerderEI
was GROOT SUCCES

Op 1 april jl, 2e paasdag, had familie Bens de deuren opengezet voor het publiek in verband met de landelijke actie “Raap je eigen paasei”.
Voor jong en oud was dit dé ultieme kans om kennis te maken met de legpluimveehouderij.
DSCN3100

Speciaal voor kinderen (tot 10 jaar) was er om 11.30 uur paaseieren zoeken.
De opkomst was groot. De kinderen kwamen niet alleen met papa en mama maar ook met opa en oma. Alle kinderen kregen tegen inlevering van de gevonden eieren een surprise ei. De winnaar van het gouden ei kreeg een hele grote chocolade paashaas.
Na het paaseieren zoeken mochten de kinderen grabbelen in de eiergrabbelton en maakte ze kans om een ei-pet te winnen. De kinderen kregen sowieso na het grabbelen een “loop ei”. Elk uur mocht er gegrabbeld worden zodat de kinderen die ’s middags kwamen ook kans maakte op een ei-pet.
We hebben veel blije gezichtjes gezien.
DSCN3134
Het eieren verzamelen was een grote bezienswaardigheid, de mensen hebben hun ogen uitgekeken wat voor techniek er allemaal aan te pas komt. De robot die de eieren wegzet vonden ze ook zeer indrukwekkend. En het zelf eieren mogen rapen vanaf de band vonden ze heel leuk om te doen.
DSCN3192

We hadden ook nog een filmzaaltje waar de film “De mysterieuze eicode” te zien was.

In de kijkruimte waar men kon zien hou de hennen gehouden worden, kreeg men uitleg over hoe het systeem werkt. En ook dat de hennen, net als de mens, een dag- en nachtritme heeft. Tevens kreeg men uitleg over het groeiproces van kuiken naar hen.

Bij de droogtunnel hadden we drie kuipen met mest staan. Kuip 1 met verse mest, kuip 2 met mest nadat deze van de droogtunnel afgekomen is, kuip 3 met geperste mestkorrrels. De cradle to cradle gedachte werd zeer gewaardeerd.

In de overdekte uitloop kon men onze bruine scharrelhennen zien lopen. Waar we uitlegde dat als je tegen de hennen praat, de hennen “terug praten”, dit vonden de mensen wel grappig.
Bruine Hennen

New Energy Systems, leverancier van onze zonnepanelen (twee daken met in totaal 120 000 kWpiek), was ook aanwezig om het een en ander uit te leggen. Zij hadden zo’n grote opkomst niet verwacht, ze vertelde ons dat de opkomst beter was dan op de beurs in Venray.

Verder hadden we nog een stand waarin uitleg gegeven werd over het voer van de hennen.
Daarnaast hadden we nog een tent waar men BIG Challenge kon steunen door
T-shirts en badhanddoeken te kopen. Tim van Loon, 14 jaar, uit Sint Hubert fietst dit jaar mee.
Uiteraard kon men ook folders en kleurplaten van de stichting Blij met een Ei krijgen.
DSCN3121
Al met al was het een zeer leuke, interessante, zonnige en koude dag met een boven verwachting grote opkomst. De reacties die we van de mensen ontvingen waren erg positief.