De boerderij

Van nature is een kip een dier wat leeft aan de rand van het bos. Op onze boerderij hebben wij daarom ook gekozen voor een volièresysteem wat op deze theorie berust. Het systeem is zo ontwikkeld dat de hennen aan de zijkanten van het systeem kunnen scharrelen (de rand van het bos). Verder zitten er in het systeem verschillende leefplateaus waar de hennen naar behoefte gebruik van kunnen maken.

Op deze leefplateaus bevinden zich de voergoten, hieruit kunnen de hennen eten. Op het middelste plateau zitten de legnesten. In deze nesten zitten matjes zodat de hen daar aangenaam kan zitten om haar ei te leggen. Voor het nest zitten rode flapjes zodat de hen beschut zit en in alle rust haar ei kwijt kan. Voor het nest zitten drinklijnen waaruit de hen uit een nippel kan drinken. Het drinken uit de nippel is gebaseerd op het feit dat de kip in nature haar dorst lest door een dauwdruppel van een blad te drinken.

Onze scharrelhennen leven met het dag/nacht ritme. ’s Ochtends vroeg zijn ze er als de kippen bij. Alvorens een ei te leggen gaan ze eerst even eten en drinken en ze zoeken dan het nest op. Hierna kunnen ze naar behoefte eten, drinken en volop scharrelen en stofbaden in de scharrelruimte. In de scharrelruimte wordt regelmatig een mix gestrooid van o.a. luzerne en mais.

Tegen de avond als het donker begint te worden trekken de hennen het systeem (bos) in om op zitstokken (de takken van de bomen) plaats te nemen om te gaan slapen. De stal lijkt dan leeg omdat er geen één hen meer in de scharrelruimte is.

De eieren die in de nesten gelegd zijn rollen naar het midden op een transportband (het nest loopt iets schuin af). Vanaf deze transportband worden de eieren naar een dwarsband getransporteerd en gaan zo naar het eierverzamellokaal. Een medewerk(st)er sorteert hier de eieren waarna ze de eiermachine ingaan.

In de eiermachine gaan de eieren in trays waarna ze onder de printer doorgaan. De printer bevat voor elk pluimveebedrijf een uniek nummer zodat de eieren traceerbaar zijn. Onze eieren hebben het volgende nummer 2-NL4358701. De 2 staat voor scharrel, NL is de landcode, 43587 is ons bedrijfsnummer en 01 staat voor de stal waar de eieren uitkomen.

Als de eieren geprint zijn gaan ze in de stapelaar, hier worden de trays 6-hoog gestapeld. Als er vier stapels klaar staan neemt de robot (wij noemen hem Wietse) ze mee om op de pallet te zetten. Wietse is zo geprogrammeerd dat hij precies weet wanneer hij wat moet doen zodat de pallet goed gestapeld wordt. Een pallet bestaat uit 6 lagen en bevat 12.960 eieren.

De volle pallet gaat daarna naar het eieropslaglokaal. Meerdere malen per week komt een vrachtwagen om de pallets eieren op te halen en naar het pakstation te brengen.

In het pakstation worden de eieren op gewicht gesorteerd, in doosjes verpakt en naar de winkels getransporteerd. Of de eieren worden verwerkt tot ei-producten.

Een aantal eieren sorteren we zelf uit en gaan direct in doosjes en worden zo in onze eierautomaat geplaatst.
Hierdoor heeft u een kakelvers ei rechtstreeks van eigen BoerderEi.

Hieronder ziet u een filmpje van onze boerderij.