Het ei

De eieren die in de nesten gelegd zijn rollen naar het midden op een transportband (het nest loopt iets schuin af). Vanaf deze transportband worden de eieren naar een dwarsband getransporteerd en gaan zo naar het eierverzamellokaal. Een medewerk(st)er sorteert hier de eieren waarna ze de eiermachine ingaan.

In de eiermachine gaan de eieren in trays waarna ze onder de printer doorgaan. De printer bevat voor elk pluimveebedrijf een uniek nummer zodat de eieren traceerbaar zijn. Onze eieren hebben het volgende nummer 2-NL4358701. De 2 staat voor scharrel, NL is de landcode, 43587 is ons bedrijfsnummer en 01 staat voor de stal waar de eieren uitkomen.

Als de eieren geprint zijn gaan ze in de stapelaar, hier worden de trays 6-hoog gestapeld. Als er vier stapels klaar staan neemt de robot (wij noemen hem Wietse) ze mee om op de pallet te zetten. Wietse is zo geprogrammeerd dat hij precies weet wanneer hij wat moet doen zodat de pallet goed gestapeld wordt. Een pallet bestaat uit 6 lagen en bevat 12.960 eieren.

De volle pallet gaat daarna naar het eieropslaglokaal. Twee keer per week komt een vrachtwagen om de pallets eieren op te halen en naar het pakstation te brengen.

In het pakstation worden de eieren op gewicht gesorteerd, in doosjes verpakt en naar de winkels getransporteerd. Of de eieren worden verwerkt tot ei-producten.

Een aantal eieren sorteren we zelf uit en gaan direct in doosjes en worden zo in onze eierautomaat geplaatst.